top of page
Kanunların Gözden Geçirilmesi

MAKALELER

SİGORTALI ÇALIŞAN KADIN NAFAKA ALABİLİR Mİ?

Güncelleme tarihi: 14 Mar






SİGORTALI ÇALIŞAN KADIN NAFAKA ALABİLİR Mİ?


Boşanma davalarında evlilik birliğinin sona ermesi ile birlikte tarafların talepleri olması halinde maddi ve manevi tazminat, nafaka ve velayet konularında da karar tesis edilir. Boşanma davalarında akla ilk gelen ve en çok uyuşmazlığa sebebiyet veren konu nafaka konusudur. Biz de bu yazımızda nafaka türlerinden kısaca bahsettikten sonra sıkça karşılaştığımız "Sigortalı çalışan kadın nafaka alabilir mi? " sorusunun yanıtını vereceğiz.


Boşanma davası sürerken ve sonrasında talep edilebilecek nafakaları: tedbir nafakası, iştirak nafakası ve yoksulluk nafakası şeklinde sıralamamız mümkündür. Nafaka çeşitlerinden kısaca bahsedecek olursak;


TEDBİR NAFAKASI NEDİR?


Boşanma davası açılmadan önce veya açıldıktan sonra herhangi bir eşin veya ergin olmayan çocukların (18 yaşından küçük çocuklar) geçinmesini sağlamak üzere hükmedilen nafaka türüdür. Tedbir nafakası, geçici nitelikte olan bir nafaka türüdür. Boşanma davası sonuçlanıncaya kadar süren, dava sonuçlanınca kendiliğinden ortadan kalkan bir nafaka türüdür. Tedbir nafakasını her iki eş de talep edebilir, kadın-erkek ayrımı yoktur. Talep olmasa dahi hakim tarafından gördüğü lüzum üzerine doğrudan karar verebilir. Tedbir nafakası bir boşanma davası olmadan da talep edilebilir. Bu durumda tedbir nafakası talep eden eş, ayrı yaşamakta haklı olduğu ispat etmek zorunda olup bunu her türlü delil ile ispat etmesi mümkündür.


İŞTİRAK NAFAKASI NEDİR?


İştirak nafakası, velayeti kendisine verilmeyen eş (anne/baba) aleyhine, ergin olmayan çocuk lehine talep üzerine veya herhangi bir talep olmaksızın hakim tarafından hükmedilen nafaka türüdür. Bu nafaka türünde eşlerin kusur durumunun hiçbir önemi yoktur. Bu nafaka türündeki amaç ergin olmayan çocuğun yetiştirilmesi, sağlık barınma, eğitim vs. giderlerine velayet kendisine verilmeyen eşin mali gücü oranında katılmasını sağlamaktır. Nitekim Türk Medeni Kanunu'nun 182/2. maddesinin son cümlesi gereğince velayet hakkı kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır.


Mahkeme tarafından daha önce tedbir nafakası adı altında ödenmesine karar verilen nafakanın boşanma ya da ayrılık kararının kesinleşmesi ile birlikte iştirak nafakası şeklinde ödenmesine karar verilir.


YOKSULLUK NAFAKASI NEDİR?


Evliliğin boşanma ile sonlanması üzerine, boşanma kararı ile yoksulluğa düşecek olan taraf lehine hükmedilen nafakaya yoksulluk nafakası denir. Boşanma davası açarken talep edilebileceği gibi boşanma davası kesinleştikten sonra da "ilk kez" istenmesi koşuluyla yoksulluk nafakası talep edilebilir. Yoksulluk nafakası süresizdir.


SİGORTALI ÇAKLIŞAN KADIN NAFAKA ALABİLİR Mİ?


Yukarıda nafaka türlerinden kısaca bahsettikten sonra "Sigortalı Çalışan Kadın Nafaka Alabilir Mi?" sorusuna açıklık getirmek istiyoruz.


Eşlerin, boşanma davası esnasında ve sonrasında da, evlilik birliği içerisinde sürdürdükleri hayat standardına uygun bir hayat sürdürebilmeleri açısından, talep eden eş lehine, barınma, giyecek, yakacak, çocukların bakımı için gereken masraflar vs. göz önünde bulundurularak, çalışıyor olsa bile yoksulluk nafakası tesisine ilişkin karar verilebilir.


Dolayısıyla kadın eşin düzenli bir işte çalışıyor olması nafaka almasına engel değildir. Çalışan kadının aldığı ücret kendisini yoksulluktan kurtarmıyor ve insanca yaşayıp geçinme olanağı sağlamıyor ise , diğer koşulların varlığı halinde yoksulluk nafakası talep edebilir. Hakim Somut olayın koşullarına göre durumu takdir edecek ve özellikle yoksulluk nafakası talep eden kadının boşanma öncesi ve sonrası hayat standartlarını araştırarak hüküm tesis edecektir. Dolayısıyla kadının çalışıyor olması erkek eşin nafaka ödemeyeceği anlamına gelmemektedir.


NAFAKA AVUKATI


Boşanma davaları ve boşanma davasına bağlı olarak devamında açılan dava türlerinde avukat ile temsil son derece önem arz etmektedir. Zira gerek dava hazırlığı, gerek dilekçelerin yazılması ve gerekse de duruşmalara katılımın aile hukukunda uzman bir avukat tarafından gerçekleştirilmesi olası hak kayıplarının önüne geçecektir.


Boşanma davalarının en önemli konularından olan nafaka hususu da taraflar açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Bu sebeple nafaka talep edilirken başvuru yapılmadan önce boşanma ve nafaka konusunda uzman bir avukattan hukuki destek almak ve süreci boşanma ve nafaka konusunda tecrübeli bir avukat ile takip etmek hak kaybına uğramamak için önem arz etmektedir. Boşanma ve nafaka avukatı denilince ilk sıralarda akla gelen ofisimiz; mevzuata hakim ve güncel içtihatları takip eden dinamik bir kadroya sahiptir. Yalçıner & Erol Hukuk ve Danışmalık Bürosu olarak aile hukukunda uzman avukat kadromuz ile nafaka davalarına ve aile hukukundan doğan diğer uyuşmazlıklara ilişkin her türlü hukuki desteği, nitelikli bir şekilde müvekkillerimize sağlamaktayız.


Sorularınız ve detaylı bilgi için bize telefon, whatsapp, mail ve diğer iletişim kanalları üzerinden ulaşabilirsiniz.


Aile Hukuku alanındaki diğer makale ve yazılarımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

854 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page